Medlemsinfo september 2024

Hösten har kommit till Västanvik och med den lite höstsysslor som röjning och områdesdagar. I Backstugan arrangeras exempelvis stickcafé varannan måndag kl. 15.30, jämna veckor och måndagsklubben på måndagar kl. 09.00 är i gång med utbyte av spänger och byggnation av nya bryggsektioner. Välkommen att delta!

I början av november kommer områdesvärdarna att samlas för att tillsammans med skogsansvarig diskutera nästa års grönyteskötsel samt önskemål om trädfällning och röjning.

Vattenfalls entreprenör har ännu någon vecka kvar innan de är klara och arbetet ska besiktigas. Vägen till Nätholmshamnen har grusats av föreningen på grund av hårt slitage efter avverkning och hämtning av en tillfällig risdeponi på fältet vid vägen. Fortsättningsvis är det den ordinarie risdeponin som gäller.

Skyfall och översvämningar blir tyvärr allt vanligare fenomen i och med klimatförändringarna. Föreningen har sett över och åtgärdat en del diken i sommar. Därutöver är det en hel del som du som fastighetsägare kan och bör göra för att hantera dagvattnet.

Varje fastighetsägare har ett ansvar att hantera det egna dagvattnet. Har du vidtagit någon åtgärd, byggt något eller på annat sätt ändrat den ursprungliga marken, behöver du se till att grannar eller det allmänna inte får olägenheter av dagvattnet. Du som fastighetsägare har alltid ett eget ansvar att skydda din fastighet från dagvatten som kommer från andras fastigheter. Då kan det ibland vara klokt att lösa ett problem tillsammans med grannen.

Dagvatten är vatten som tillfälligt och ibland i stora mängder rinner på markytan. Oftast menar man vatten från tak, gator, parkeringsplatser och stenläggningar. Det mesta av dagvattnet är regn eller smältvatten, men det kan också komma från marken när grundvatten tillfälligt tränger upp.

Nedan kommer några tips på vad du som fastighetsägare kan göra för att ta hand om ditt dagvatten på ett hållbart sätt (mycket finns att hämta på internet):

  • Säkerställ att marken runt huset lutar från huset. Hårdgjord yta på tomtmark bör ha rätt lutning samt kant som hindrar ytvattnet att rinna mot byggnader.
  • Led vattnet från stupröret mot lämpligt dike eller annan yta som kan svälja stora vattenmängder.
  • Stupröret får inte vara anslutet till avloppsledningen – kontrollera detta särskilt om du har ett äldre hus då det var lagligt förr, men inte nu!
  • Kolla att dina hängrännor och stuprör är hela och sitter fast ordentligt. Rensa dem från löv och annat skräp.

Slutligen vill styrelsen informera om att förfallodagen för årets andra medlemsfaktura har passerat och att de flesta har betalat i tid. Med hjälp av en medlem/fd försäkringsmäklare har vi sett över föreningens försäkringsbrev och bedömer att vi ligger på en tillräcklig och rimlig nivå.

Höstliga hälsningar
Styrelsen
Västanviks samfällighetsförening